Villa SJV

LOCATION: DUBAI, UAE
USE: RESIDENTIAL
SCOPE: FAÇADE & LANDSCAPE LIGHTING DESIGN
YEAR: 2016

The lighting design study emphasized on the architectural components of the façade in order to show this prestigious villa as a landmark within the vicinity without compromising on its residential flair.

The lighting concept read the architecture and accentuated on the vocabulary of design elements, such as columns, arches, etc. to show the composition of these elements as one monolithic structure.

The existing conditions were intricate and allowed to have a sufficient illumination scheme to the ground floor areas, while the first floor level was mostly affected by the interior light spill which contributed to enhanced ratios of contrast. The planned technical lighting improved the visual performance and increased the LUX levels achieved.

The landscape design at the ground level plays an essential role in inviting the resident/visitor to explore the surrounding, while exhibiting a proper aesthetical and functional connection with the façade configuration. The landscape lighting had a certain interaction with the façade and the relevant control scheme was deliberately planned to resonate with the overall nighttime scheme so as to achieve a balanced atmosphere.

The lighting design scheme accentuated focal areas where face recognition and detection of details were required. The low illumination configuration, which was a part of the existing conditions, provided the minimum level for the indication of walking areas and safety purposes, such as the staircases or near to the pool edge. The lighting scope was concentrated on enhancing the existing illumination by providing medium and high settings for potential zones. The scheme considered the different patterns of usage, be it as a formal VIP welcome to the guests or a regular daily wander through the landscape features.

The main point of this study, besides the enhancement of illuminance levels, was to make sure that the control part in terms of grouping and behaviors was well-defined so that the automation party could compile both the façade and landscape schemes within a reasonable amount of scenes configurable by the end-users. In the meantime, this system remained flexible to be overridden by the operations personnel where convenient.

The emphasis on the low-height plantation such as shrubs, bushes and hedges using tier lights (moonlight) gave an ambient atmosphere contributing to the low levels of illumination. The light intensity on the trunk of palm trees spread smoothly towards the top canopy where the leaves acted as a natural reflector of light to the adjacent areas. Medium and high light levels were planned in conjunction of the four-meter tall palm trees.

The water bodies such as the central swimming pool, fountains, water jets and the waterfall along the secondary entrance walkway were vital elements within the landscape plan. Washing the pool ground revealed the patterns around the planter pots and defined the pool interlaced boundary lines. Minimum level of lighting was considered to maintain the contrast with the adjacent surroundings and keep the attention drawn to the focal points.

Have a look at other projects

  • Show All

We would love to show you what we are working on right now.

Please sign in to access this project

Request sign in
*
*
*
*
*
*
Back to sign in
no sign in yet ? Please click here to request your sign in details.
Dubai - UAE

T: + 971 4 457 7838
F. + 971 4 457 7979
E: info@umayalighting.com

BARCELONA – SPAIN

T. + 34 931 139903
E: info@umayalighting.com

MONTEVIDEO – URUGUAY

T. + 598 2707 9187
M. + 598 97 129 711
E: info@umayalighting.com

BUENOS AIRES – ARGENTINA

T. + 54 11 4855 2986
M. + 54 9 11 5647 4070
E: info@umayalighting.com